Sigurni smo da često slušate o prednostima i koristima energetske efikasnosti LED rasvete u odnosu na tradicionalnu rasvetu. Kada ih uporedite sa drugim metodama za uštedu energije koji su dostupni na tržištu danas, videćete da LED rasveta daleko najviše štedi energiju i da je pametno rešenje. Istraživanja i razvoj u oblasti LED rasvete uskoro će nam doneti inteligentnu zelenu LED revoluciju koja će nam pomoći da sačuvamo planetu. Pridružite nam se i postanite deo toga!

Energetski najefikasnija, najčistija i ekološki najbolja rasveta je LED rasveta, koja je u osnovi digitalna i dolazi sa mnoštvom neverovatnih beneficija.

LED rasveta – deset najznačajnijih prednosti

Dug radni vek

Dug radni vek je prednost broj jedan kada je u pitanju LED rasveta. LED sijalice i diode imaju izvanredan očekivani vek trajanja do čak 100.000 sati. To je 11 godina kontinuirane eksploatacije. Ukoliko ostavite LED svetlo upaljeno 8 sati svaki dan, biće potrebno oko 20 godina pre nego što budete morali da zamenite sijalicu.

LED rasveta je drugačija od standardne: one ustvari ne pregore i ne prestanu da rade kao standardne sijalice, već LED diode počinju da emituju manje svetlosti posle veoma dugog vremena.

Energetska efikasnost

Trenutno najefikasniji način osvetlenja i rasvete, sa procenjenom energetskom efikasnosti od 80%-90% kada se poredi sa tradicionalnom rasvetom i sijalicama. To znači da se oko 80% električne energije konvertuje u svetlo, dok se oko 20% gubi i pretvara u neki drugi oblik energije, kao što je toplota.

Sa tradicionalnim sijalicama koje rade na samo 20% energetske efikasnosti, 80% energije se gubi kao toplota.

Zamislite sledeći scenario:

Ukoliko koristite tradicionalnu rasvetu i imate račun za struju od 1000 dinara, 800 dinara se koristi za grejanje prostorije, a ne za osvetlenje! Korišćenjem LED rasvete sa 80% energetske efikasnosti, cena električne energije bi bila oko 200 dinara i uštedeli biste oko 800 dinara.

Dug operativni vek deluje kao multipliaktor i pomaže da se postigne još veća energetska efikasnost, pogotovo u većim razmerama kada se misli na urbane infrastrukturalne projekte, npr. za gradove, železnicu i aerodrome.

Pomislite na recimo aerodrom koji koristi isključivo energetski efikasnu LED rasvetu i postiže 30% smanjenja u potrošnji struje u poređenju sa aerodromom koji koristi tradicionalnu rasvetu.

Zbog dugog životnog raspona LED sijalica moguće je značajno uštedeti na energiji kada se radi o održavanju i zameni zbog dugotrajnog operativnog veka LED sijalica – pomislite na sav rad i energiju koja je potrebna da bi se kupile, skladištile i zamenjivale tradicionalne sijalice na aerodromu.

Ekološki čiste

LED sijalice ne sadrže toksične hemikalije. Većina konvencionalnih flurescentnih sijalica sadrže materijal kao što je živa koja je opasna za životnu sredinu.

LED sijalice su 100% obnovljive. Dugačak radni vek znači da LED sijalica može sačuvati materijal za proizvodnju 25 tradicionalnih sijalica. Veliki korak ka zelenijoj budućnosti!

Dugotrajan kvalitet

LED sijalice su ekstremno trajne i izrađene od čvrstih komponenata i mogu da izdrže čak i najgore uslove.

Zato što su LED sijalice otporne na šokove, vibracije i eksterne udare, one predstavljaju odličan način vanjskog osvetlenja za teške uslove i loše vreme, vetar, kišu ili čak vandalizam, ulično osvetlenje, i gradilišta.

Bez UV zračenja

LED svetlo proizvodi malo infracrvenog svetla i skoro ništa UV emisije.

Zbog ovoga, LED rasveta je veoma pogodna ne samo za dobra i materijale koji su osetljivi na toplotu, nego i za objekte i materijale koji su  osetljivi na UV zračenje, koji se nalaze u muzejima, umetničkim galerijama ili arheološkim nalazištima.

Fleksibilan dizajn

LED se može kombinovati sa bilo kakvim oblikom za produkovanje visoko efikasnog osvetljavanja. Pojedinačne LED sijalice mogu biti zamagljene, što rezultira dinamičkom kontrolom svetla, boje i distribucije. Dobro dizajnirani LED sistemi mogu postići fantastične svetlosne efekte, ne samo za oko nego i za raspoloženje i um.

LED svetlo se za raspoloženje već koristi u avionima, učionicama i na mnogo lokacija i njegovu primenu možemo očekivati još više u našim svakodnevnim životima.

Eksploatacija pri ekstremno hladnim i toplim temperaturama

LED je idealan za upotrebu u hladnim sredinama sa niskim temperaturama. Za obične lampe niske temperature mogu predstavljati izazov i uticati na operativnost, ali LED osvetlenje radi dobro i na hladnim mestima kao što je hladno zimsko vreme, zamrzivači, itd.

Usmeravanje svetla

LED je dizajniran tako da svetlo može da se fokusira i usmeri na specifičnu lokaciju bez upotrebe spoljašnjeg reflektora, pri tom postižući višu efikasnost aplikacije nego konvencionalno svetlo. Dobro dizajniranani LED sistemi za osvetljenje su u mogućnosti da dovedu svetlo efikasnije do željene lokacije.

Instant rasveta i često uključivanje/isključivanje

LED svetla osvetle istog trena kada se uključe, što znači značajnu prednost za infrastrukturne projekte u saobraćaju i za signalna svetla.

Takođe, LED svetla se mogu uključivati i isključivati bez efekta na radni vek ili emisiju svetla. Za razliku od tradicionalnih sijalica kojima treba nekoliko sekundi da dostignu punu svetlost i često uključivanje/isključivanje drastično smanjuje očekivani vek trajanja.

Niska voltaža

Napajanje sa niskom voltažom je dovoljno za LED rasvetu. To čini LED rasvetu lakom za upotrebu u spoljašnjim sredinama. Povezivanje sa eksternim izvorom solarne energije predstavlja veliku prednost kada se LED tehnologija koristi u prigradskim i ruralnim područjima.

Da li su ovih 10 prednosti dovoljno ubedljive? LED rasveta ima još više prednosti i beneficija, stoga pređite na LED i sačuvajte planetu i novac!